Čerstvé správy

Tak čerstvé
ako ja!

6 najlepších lokálnych potravín, ktorými v zime podporíte svoju imunitu

6 najlepších lokálnych potravín, ktorými v zime podporíte svoju imunitu

Počas zimy by sme mali dbať na dostatočný prísun vitamínov D, C, K, A, zinku a selénu. Akousi zimnou klasikou sa stali misy plné pomarančov, mandarínok a banánov. Zamysleli ste sa však nad tým, koľko vitamínov asi obsahuje pomaranč, ktorý za nami cestoval tisíce kilometrov? Čoraz viac odborníkov nás upozorňuje na to, aby sme dali prednosť sezónnym a najmä lokálnym potravinám. Máme však aj v zime dostupnú dostatočne pestrú škálu lokálnych potravín?

prečítať viac
Slovenskí farmári pestujú výnimočné jahody: majú viac vitamínu C ako citrón či pomaranč

Slovenskí farmári pestujú výnimočné jahody: majú viac vitamínu C ako citrón či pomaranč

Pestovatelia z farmy Beri na južnom Slovensku našli spôsob, ako celoročne dopestovať jahody. Slovenské Slahôdky majú nielen extra sladkú chuť, ale sú doslova vitamínovou „náložou“. Podľa odborníkov by sme ich mali zahrnúť do jedálnička aj v jesenných a v zimných mesiacoch.

prečítať viac
Čo obsahuje tekvica, a prečo ju zaradiť do jedálnička?

Čo obsahuje tekvica, a prečo ju zaradiť do jedálnička?

Aj keď je tekvica považovaná za zeleninu z vedeckého hľadiska je ovocím, pretože obsahuje semienka. Nutrične je však viac podobná zelenine ako ovociu.  Okrem lahodnej chuti je tekvica výživná a má veľa benefitov.

prečítať viac
6 tipov, ako spracovať paradajky

6 tipov, ako spracovať paradajky

Tešíte sa z bohatej úrody paradajok? Hádky o tom, či ide o ovocie alebo zeleninu odhoďte bokom. Všetci sa zhodneme na tom, že využitie paradajok má nekonečne veľa možností. Paradajky môžete konzumovať surové, varené, pečené, sušené, mrazené, upravené nasladko i naslano. Kto v detstve nemiloval paradajkovú polievku s písmenkami? Pozrite sa na  6+1 spôsobov ako spracovať paradajky. Urobte si zásoby tohto zdroja vitamínov a zachovajte unikátnu chuť paradajok aj na zimu. Pre akú úpravu sa rozhodnete vy?

prečítať viac
Prečo sú slovenské paradajky drahšie ako tie zahraničné?

Prečo sú slovenské paradajky drahšie ako tie zahraničné?

Celkovo konzumujeme stále viac a viac zeleniny a ovocia. Paradajky patria ku najviac konzumovanej zelenine vôbec. Tomu sa snažia prispôsobovať aj obchody. Na pultoch je výber desiatok druhov paradajok. Od malých cherry paradajok až po veľké mäsové paradajky. Ak však vidíte krajinu pôvodu Španielsko, Senegal či Maroko, zbystrite pozornosť.

prečítať viac
Ako správne skladovať zeleninu, aby ostala dlho čerstvá?

Ako správne skladovať zeleninu, aby ostala dlho čerstvá?

Správnym skladovaním bude vaša zelenina stále čerstvá a vhodná na konzumáciu.

prečítať viac
Uhorky sa u nás pestujú takmer celý rok. Aj vďaka inovatívnym metódam a hi-tech sme sebestačnejšou krajinou

Uhorky sa u nás pestujú takmer celý rok. Aj vďaka inovatívnym metódam a hi-tech sme sebestačnejšou krajinou

Nezáleží na tom, či ich milujete ako súčasť šalátov, nápojov či samostatne. Čerstvé uhorky vypestované na Slovensku si môžete vychutnávať už aj dnes. Konzumáciou slovenských uhoriek navyše  len ich pestovateľov, ale tiež svoje telo. Zelené plody sú totiž zdrojom dôležitých vitamínov a vody.

prečítať viac
Akú zeleninu a ovocie pestovať na balkóne alebo terase?

Akú zeleninu a ovocie pestovať na balkóne alebo terase?

Túžite po zelenine z vlastnej záhradky, ale žiadnu nemáte? To nič, poradíme, ako si môžete dopestovať vlastnú chutnú zeleninu a ovocie na balkóne alebo terase. Pestovanie zeleniny v kvetináčoch vytvára možnosť vytvoriť si zeleninovú záhradu na balkóne, terase alebo dokonca v interiéri blízko okna.

prečítať viac

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás