6 najlepších lokálnych potravín, ktorými v zime podporíte svoju imunitu

6 najlepších lokálnych potravín, ktorými v zime podporíte svoju imunitu

 

Počas zimy by sme mali dbať na dostatočný prísun vitamínov D, C, K, A, zinku a selénu. Akousi zimnou klasikou sa stali misy plné pomarančov, mandarínok a banánov. Zamysleli ste sa však nad tým, koľko vitamínov asi obsahuje pomaranč, ktorý za nami cestoval tisíce kilometrov? Čoraz viac odborníkov nás upozorňuje na to, aby sme dali prednosť sezónnym a najmä lokálnym potravinám. Máme však aj v zime dostupnú dostatočne pestrú škálu lokálnych potravín?

Potraviny, ktoré sú slovenské, čerstvé a zdravé

  1. Jahody

Jahody ako zimné sezónne ovocie? V minulosti to bolo možné len v rozprávke. Vďaka high tech technológií, vyhrievaným skleníkom a špeciálnej slovenskej odrode sa to stalo realitou.

Čím sú jahody výnimočné?

Jahody patria k potravinám, ktoré prirodzene obľubujú aj deti. Výborne chutia a obsahujú viac vitamínu C ako pomaranč alebo citrón. Taktiež sú bohaté na mangán, draslík a kyselinu listovú.

Prečo je dobré konzumovať jahody aj v zime?

Jahody obsahujú flavonoid kvercetín, ktorý  blokuje zápaly a preukázateľne pôsobí aj proti vírusom. Dokonca, najnovšie štúdie spájajú kercentín aj s účinnou prevenciou proti kovidu. Sladké a lahodné ovocie ukrýva v sebe aj silné antioxidanty antokyán, kemferol a kvercetín, ktoré chránia vaše srdce a mozog.  

Čerstvé aj v zime

Slovenské jahody pestuje farma Beri vo svojich špeciálne navrhnutých skleníkoch. Výnimočné stavby vybavené dômyselným softvérom, sú vyhrievané energiou z obnoviteľných zdrojov. Krehké plody plné vitamínov si vďaka tomu môžete vychutnať, aj keď sneží a mrzne.

  1. Paradajky

Ak hľadáte dobrý prirodzený zdroj vitamínov A, B3, B7, C a E, paradajky sú správnou voľbou Obsahujú aj vitamín K, ktorý spolu s vápnikom posilňuje vaše kosti. Luteín a beta-karotén obsiahnutý v paradajkách pomáha chrániť vaše oči pred šedým zákalom a makulárnou degeneráciou. Pravidelné jedenie paradajok vplýva na zníženie hladín cholesterolu, zlepšuje náladu a prispieva k dobrému spánku.

Prečo je dôležité jesť paradajky aj v zime?

Priaznivé účinky paradajok sú známe najmä v oblasti trávenia. Svojím obsahom antioxidantov, vlákniny  a iných zdraviu prospešných látok bránia zápche, liečia hnačku a starajú sa o zdravé trávenie. A to je veľmi dôležité pre imunitu, ktorá sídli práve v črevách. Konzumáciou paradajok podporujeme odolnosť nášho organizmu aj v zimnom období. Zároveň významne znižujeme napríklad riziko vzniku hypertenzie alebo rakoviny. Môže za to vysoký obsah antioxidantov a lykopén, ktoré bojujú s voľnými radikálmi.

Zdravé lokálne

Na Slovensku máme jednu veľkú výhodu, vďaka inováciám a slovenským farmám môžeme konzumovať aj v zime kvalitné paradajky. Do slovenského supermarketu je to len pár hodín, preto nie sú ošetrované, aby vydržali dlhú prepravu. Sú oberané čerstvé a sú plné výživných látok. Zachovávajú si svoju vôňu a lahodnú chuť.

  1. Mrkva

Určite každý z vás už počul tézu, že mrkva je dobrá na oči. Mrkva je však oveľa viac. Už sto gramov mrkvy trojnásobne pokryje odporúčanú dennú dávku vitamínu A. Je však bohatá aj na vitamíny B, C, D, E, B9 a B5. Oranžová koreňová zelenina je významným zdrojom minerálov a stopových prvkov, ako horčík, vápnik a železo.

Prečo je dobré konzumovať mrkvu v zime?

V chladnom, sychravom počasí nás konzumácia mrkvy chráni svojimi antiseptickými účinkami pred rôznymi infekciami. Nedostatok vitamínu A spôsobuje vysychanie pokožky, čo môže byť počas mrazivých dní veľmi nepríjemné. Jedením varenej mrkvy zabezpečíte účinnejšie vstrebávanie betakaroténu a tak chránite nielen svoju pleť, ale aj vlasy a oči.

Mrkva počas celého roka

Jedenie surovej mrkvy tiež pomáha udržiavať vaše zuby čisté a zdravé. Počas žutia stimuluje vaše ďasná a podporuje tvorbu slín. Okrem toho je mrkva výbornou prevenciou proti srdcovo-cievnym ochoreniam, rakovine, mozgovej príhode aj starnutiu. Síce ju v zime nezoženiete úplne čerstvú, patrí však medzi zeleninu, ktorá sa dá veľmi dobre skladovať.

  1. Tekvica

Mnohí si myslia, že tekvica je len jesennou záležitosťou. Obsahuje však vitamíny A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E a K, ktoré sú pre ľudský organizmus užitočné aj v zime. Okrem toho je zdrojom draslíka, vápnika, horčíka, sodíka, železa, zinku, mangánu, fosforu a medi. Patrí k zelenine, ktorá sa dá dobre skladovať a tak si uchováva dostatok zdraviu prospešných látok aj počas zimných mesiacov.

Prečo si dopriať lahodnú tekvicovú polievku aj v zime?

Akákoľvek teplá polievka nás v zime príjemne zahreje. Ak však bude z tekvice, posilní zároveň našu imunitu a odolnosť voči infekciám. Vďaka obsahu mnohých antioxidantov ako luteín, zeaxantín a vitamínu E, posilňuje aj obranyschopnosť pokožky a chráni očné bunky. Ak máte počas zimy sklon k priberaniu, určite po nej siahnite. Aj keď je tekvica bohatá na živiny, má neuveriteľne nízky obsah kalórií. Ak ňou nahradíte bežné prílohy ako ryža alebo zemiaky, značne urýchlite svoj redukčný program.

  1. Zeler

Zeler sa stal známym najmä vďaka svojim priaznivým účinkom na mužskú potenciu. Obsahuje vitamíny B1, B2, B6, C, E a K, taktiež draslík, vápnik, fosfor, horčík, železo a zinok. Vďaka svojmu bohatému zloženiu je  užitočný pri mnohých zdravotných problémoch.

Prečo je dobré dopriať si zeler aj v zime?

Okrem spomínaného zloženia, zeler obsahuje aj éterické oleje. Nie sú tam len tak náhodou. Majú špeciálnu funkciu, ktorú v zime veľmi oceníte. Dezinfikujú a detoxikujú sliznice v ústach a nosohltane. Taktiež uvoľňujú hlieny pri nádche, prechladnutí a kašli. Svojím vysokým obsahom vitamínu C zeler pomáha v ich prevencii a znižuje závažnosť zápalových stavov.

Čo ešte zeler dokáže

Medzi nie menej zaujímavé účinky patrí jeho pozitívne pôsobenie na trávenie. Zeler má tiež antibakteriálne účinky na obličky, posilňuje nervy a mozog. Je výnimočnou potravinou aj kvôli protirakovinovým účinkom, či schopnosťou znížiť bolesť pri artritíde, reumatizme alebo dne. Vychutnať si ho pritom môžete rôznymi spôsobmi. Upečte si napríklad zelerové hranolky, uvarte zeleninovú polievku, alebo ho nastrúhajte do šalátu. Možno vás prekvapí, že je veľmi chutný aj surový.

  1. Kapusta

Kapusta je jednou z najzdravších potravín, ktoré sa dajú dopestovať na našom území. Obsahuje obrovské množstvo vitamínu C, čo z nej robí zeleninu číslo jeden v zimnom období. Ďalej je skvelým zdrojom vitamínov A, E, K, B1, B2 a menej známeho vitamínu U. Spolu s vápnikom, horčíkom , železom, soľami kyseliny fosforečnej, enzýmami a vlákninou z nej robia výnimočnú potravinu.

Kapusta, „zimná“ zelenina

Hoci kapusta nedozrieva v zime, ani nie je odolná voči silným mrazom, patrí k potravinám, ktoré sú pre zimu typické. Hlávková kapusta sa dá v ideálnych podmienkach skladovať v pivnici aj pár mesiacov. Charakteristická a významná pre toto obdobie je najmä nakladaná kyslá kapusta. Je čerstvá, nestráca vitamíny a je obohatená o probiotiká a kyselinu mliečnu. Svojim jedinečným zložením posilňuje našu imunitu a obranyschopnosť voči vírusom a infekciám. Podporuje tvorbu krviniek a  pomáha bojovať proti zimnej únave. Taktiež má omladzujúcea detoxikačné účinky. Najlepšia a najzdravšia je pravá, domáca, slovenská kapusta bez stabilizátorov, konzervantov a chemických prímesí.

Spánok a tekutiny

Aby ste sa aj v zime udržali v dobrej kondícii, nezabudnite na kvalitný aspoň sedemhodinový spánok. Dôležitý je tiež pohyb na čerstvom vzduchu a pitný režim. Práve smäd si v zime málokedy uvedomujeme. Konzumáciou zdravých potravín, pitím dostatočného množstva vody a kvalitným spánkom tak premôžete vírusy, infekcie aj únavu.

Titulná fotografia zdroj: Autor fotky: Polina Kovaleva na Pexels

 

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás