Ako spotrebovať starú zeleninu?

Ako spotrebovať starú zeleninu?

Prvým tipom je uvariť si zeleninový vývar. Stačí len voda a zelenina, sem-tam korenie. Možno by si niekto myslel, že je to fádne jedlo, skutočnosť je však taká, že vývar obsahuje toľko vitamínov a vlákniny, čo samotná zelenina, ktorú vyvaríte. Samotná sa bude musieť napokon scediť a vyhodiť, ale možno nájdete pár kúskov, ktoré sa ešte budú dať po uvarení jesť.


Správny vývar

Zeleninu rozhodne netreba šúpať, treba ju len poriadne umyť, napríklad vykefičkovať. Ostatné sa predsa vyvarí. Navyše, niekde sa robia vývary len zo šupiek, ktoré majú vraj najviac vlákniny. Postup je jednoduchý. Stačí vložiť umytú zeleninu do vody a povariť aspoň dve hodiny. Podľa niektorých receptov, napríklad francúzskych, sa vývar varí aj tri dni vkuse. Na záver treba niečím polievku ochutiť - podľa zvyku či chuti, korením, aké používate. Ďalej netreba zabudnúť na nejaké plávajúce oživenie. Napríklad rezance alebo mäsové guľky do polievky, prípadne nejakú čerstvú zeleninu či osmažené pečivo alebo chlebíky. Luxusným doplnkom, najmä pre vzhľad, sú aj bylinky. 

Zeleninový vývar je dobrý proti chrípke či zápcham. Zelenina síce už nemá aktívne enzýmy, ale má termostabilné vitamíny A, C, E, K, vápnik a horčík. Niektoré kúsky zeleniny sa ešte dajú zachrániť a použiť v kuchyni viacerými spôsobmi. Príkladom je aj zeleninová výživa alebo pomazánka, ktoré sa dajú akurát dochutiť a netreba ich robiť z tých najčerstvejších kúskov.


Mimo konzumácie

Ak nechcete vyhadzovať naozaj ani len trošku zvyškov starej zeleniny, nápad, čo s nimi, sa nemusí týkať len konzumácie. Najmä v jesennom období sa dá využiť ako materiál na kreatívne “modelovanie” s deťmi. Napríklad postavičky, halloweenske dekorácie a podobne. Určite si budete vedieť vymyslieť dekoráciu, ktorá zapadne do vašej záhradky či predzáhradky. A ona si už potom poradí sama so sebou, ak ju dáte na miesto, kde sa môže zrecyklovať do pôdy.


A keď sme už pri tej pôde, azda najpraktickejším tipom, ako starú zeleninu využiť, je zapracovanie do zeme. Tá získa vďaka tomu živiny a bude môcť zlepšiť ďalšiu úrodu. Niektoré druhy plodín majú aj semiačka, tak pozor, aby nevzrástlo niečo neželané - alebo práve naopak - môžete skúsiť vypestovať niečo od semiačka vlastnými rukami. Niekedy stačí naozaj maličký kochlíček aj vnútri.


Existuje ešte jedno milé riešenie, a to kŕmenie zvieratiek. Samozrejem tam, kde je to povolené a tým, čo môžu jesť. Ony si určite pochutia aj na starších kúskoch. Také koníky alebo prasiatka určite ocenia aj malú pozornosť v podobe starej mrkvy alebo kalerábu.

Nezostane tak ani omrvinka a spokojní budú všetci. Okrem toho si tak môžete spraviť aj výlet niekam na ranč.

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás