Plnená paprika v paradajkovej omáčke

Ingrediencie (4 porcie)
-
8 menších zelených paprík
-
400 g mletého mäsa (mix hovädzieho a bravčového)
-
100 g ryže
-
1 cibuľa
-
2 strúčiky cesnaku
-
1 vajce
-
2 PL strúhanky
-
soľ, mleté čierne korenie, majorán
-
olej na opraženie
Na omáčku:
-
700 ml pasírovaných paradajok (alebo paradajkový pretlak)
-
1 cibuľa
-
2 PL oleja
-
1 bobkový list
-
štipka cukru
-
soľ a korenie podľa chuti
Postup
-
Ryžu predvaríme – v osolenej vode ju varíme približne 5 minút, aby bola polomäkká. Zlejeme a necháme vychladnúť.
-
Pripravíme plnku – na panvici speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. V mise zmiešame mleté mäso, ryžu, opraženú cibuľu s cesnakom, vajce, strúhanku a dochutíme soľou, korením a majoránom.
-
Papriky naplníme – z paprík odrežeme vrchnú časť so stopkou a vyberieme jadierka. Každú papriku naplníme mäsovou plnkou.
-
Paradajková omáčka – na oleji speníme cibuľu, pridáme paradajkový pretlak, bobkový list, soľ, cukor a trochu vody. Varíme cca 10 minút.
-
Dusenie – do omáčky vložíme naplnené papriky a dusíme prikryté na miernom ohni asi 40 minút, kým nie sú mäkké.
-
Podávanie – podávame s domácimi knedľami alebo čerstvým chlebom.
Tip: Ak chceš omáčku jemnejšiu, môžeš ju na záver rozmixovať a dochutiť trochou smotany na varenie.