Paradajková polievka ako od babičky

Paradajková polievka ako od babičky

Vedeli ste, že chuť paradajkovej polievky závisí najmä od kvality paradajok? Ak siahneme po slovenských paradajkách, pestovaných s láskou a bez zbytočných kilometrov, získa polievka nielen lepšiu chuť, ale aj vyššiu výživovú hodnotu. Podporte lokálnych pestovateľov a vyberajte si slovenskú zeleninu – urobíte dobre sebe aj našej prírode. 

Recept na domácu paradajkovú polievku (4 porcie)

Ingrediencie:

  • 1 lyžica olivového oleja

  • 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)

  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)

  • 1 lyžička cukru (voliteľné, na vyváženie kyslosti)

  • 700 ml slovenského paradajkového pretlaku alebo 800 g lúpaných paradajok

  • 500 ml vývaru (zeleninový alebo kurací)

  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

  • 1/2 lyžičky sušenej bazalky alebo oregana (alebo čerstvé bylinky)

  • Trochu smotany na zjemnenie (voliteľné)

Postup:

  1. Na olivovom oleji opraž cibuľu do sklovita (cca 5 minút), potom pridaj cesnak a krátko opraž.

  2. Pridaj paradajky, cukor, vývar, soľ, korenie a bylinky.

  3. Všetko priveď do varu, potom zníž teplotu a nechaj variť asi 15–20 minút.

  4. Rozmixuj dohladka a podľa chuti pridaj smotanu.

  5. Podávaj s čerstvými bylinkami, chrumkavým chlebom alebo syrom.

 Tip: Ak máš doma čerstvé slovenské paradajky, môžeš ich spariť, olúpať a použiť namiesto konzervovaných – chuť bude ešte intenzívnejšia.

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás