Paradajková polievka ako od babičky
-2.png)
Vedeli ste, že chuť paradajkovej polievky závisí najmä od kvality paradajok? Ak siahneme po slovenských paradajkách, pestovaných s láskou a bez zbytočných kilometrov, získa polievka nielen lepšiu chuť, ale aj vyššiu výživovú hodnotu. Podporte lokálnych pestovateľov a vyberajte si slovenskú zeleninu – urobíte dobre sebe aj našej prírode.
Recept na domácu paradajkovú polievku (4 porcie)
Ingrediencie:
-
1 lyžica olivového oleja
-
1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
-
2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
-
1 lyžička cukru (voliteľné, na vyváženie kyslosti)
-
700 ml slovenského paradajkového pretlaku alebo 800 g lúpaných paradajok
-
500 ml vývaru (zeleninový alebo kurací)
-
Soľ a čierne korenie podľa chuti
-
1/2 lyžičky sušenej bazalky alebo oregana (alebo čerstvé bylinky)
-
Trochu smotany na zjemnenie (voliteľné)
Postup:
-
Na olivovom oleji opraž cibuľu do sklovita (cca 5 minút), potom pridaj cesnak a krátko opraž.
-
Pridaj paradajky, cukor, vývar, soľ, korenie a bylinky.
-
Všetko priveď do varu, potom zníž teplotu a nechaj variť asi 15–20 minút.
-
Rozmixuj dohladka a podľa chuti pridaj smotanu.
-
Podávaj s čerstvými bylinkami, chrumkavým chlebom alebo syrom.
Tip: Ak máš doma čerstvé slovenské paradajky, môžeš ich spariť, olúpať a použiť namiesto konzervovaných – chuť bude ešte intenzívnejšia.