V novembri, keď je sezóna chrípky a nachladnutia na vzostupe, konzumácia lokálnej zeleniny a ovocia môže významne posilniť vašu imunitu.

V novembri, keď je sezóna chrípky a nachladnutia na vzostupe, konzumácia lokálnej zeleniny a ovocia môže významne posilniť vašu imunitu.

 

Akú zeleninu a ovocie jesť v novembri? Výhody konzumácie sezónnych plodín

 

V novembri, keď je sezóna chrípky a nachladnutia na vzostupe, konzumácia lokálnej zeleniny a ovocia môže významne posilniť vašu imunitu. K našej lokálnej zelenine a ovociu, ktoré si môžete dopriať aj v novembri patria: paradajky, tekvice, zemiaky, kapusta ale aj jahody, jablká, hrušky. Tieto plodiny sú bohaté na dôležité vitamíny a antioxidanty, ktoré sú kľúčové pre udržanie zdravia a odolnosti organizmu.

 

Podpora zdravia a imunity

 

Konzumáciou  sezónnych plodín získavate dôležité výživné látky, ktoré vám pomáhajú zostať zdraví v období, keď je riziko infekcií vyššie. Navyše, prirodzene pestované a sezónne plodiny sú čerstvé a chutnejšie:

 

  • Paradajky sú výborným zdrojom vitamínu C, ktorý pomáha posilniť imunitný systém a chráni organizmus pred infekciami. Okrem toho obsahujú lykopén, silný antioxidant, ktorý pomáha bojovať proti zápalom a chráni bunky pred poškodením.
  • Jahody sú tiež bohaté na vitamín C a ďalšie antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a posilňovať obranyschopnosť organizmu.
  • Jablká a hrušky obsahujú pektín, vlákninu a vitamíny, ktoré podporujú tráviaci systém a zdravý metabolizmus. Zdravý tráviaci systém je nevyhnutný pre správne vstrebávanie živín, čo zase prispieva k celkovému zdraviu a imunitnej obrane.
  • Tekvice sú vynikajúcim zdrojom vitamínu A a C, ako aj vlákniny a minerálov. Tieto živiny posilňujú obranyschopnosť tela a podporujú zdravie pokožky, očí a slizníc.

 

Nutrične bohaté

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa sezónne plodiny stávajú obľúbeným v jesenných a zimných mesiacoch je ich vysoká nutričná hodnota. Paradajky sú bohatým zdrojom lykopénu, silného antioxidantu, ktorý je považovaný za prospešný pre srdce. Tento antioxidant nielenže chráni bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, ale tiež môže pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Okrem toho obsahujú aj vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a pomáha v boji proti zápalom. Tekvice sú ďalšou sezónnou plodinou, ktorá ponúka bohatý zdroj živín. Sú plné vlákniny, ktorá je dôležitá pre správne trávenie a udržanie zdravého metabolizmu. Okrem toho sú tekvice skvelým zdrojom vitamínu A, ktorý je dôležitý pre zdravie zraku a kože, a vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém. Jablká a hrušky sú ďalšími sezónnymi plodinami, ktoré sú bohaté na živiny. Obsahujú pektín, rozpustnú vlákninu, ktorá podporuje tráviaci systém tým, že pomáha regulovať trávenie a znižuje riziko zažívacích problémov. Tieto plodiny tiež poskytujú dôležité vitamíny a minerály, vrátane vitamínu C a draslíka. Výhodou konzumácie týchto sezónnych plodín v novembri je, že získavate širokú škálu živín, ktoré sú dôležité pre vaše zdravie. Tieto plodiny nie sú len chutné, ale tiež prispievajú k výžive tela a pomáhajú udržiavať zdravý životný štýl.

 

Výnimočná chuť

Sezónne plodiny sú chutnejšie, pretože sú čerstvé a zrelé, čo znamená, že majú výraznejšiu chuť a textúru v porovnaní s dovážanými alternatívami, ktoré musia prejsť dlhým transportom a skladovaním. Rozdiel je cítiť hlavne, keď ochutnáte šťavnaté paradajky, sladké jablká a aromatické slovenské tekvice. Jednoducho tá chuť je neporovnateľná so zahraničnými. To nie len zlepšenie gastronomického zážitku, ale aj podpora zdravej stravy, pretože chutné plodiny vás inšpirujú k zahrnutiu ovocia a zeleniny do vašich jedálničkov.

 

Suroviny z lokálneho zdroja

Pestovanie a konzumácia sezónnych plodín z miestnych fariem znižuje ekologickú stopu, pretože nie je potrebný dlhý prepravný reťazec a tisíce precestovaných kilometrov. Zároveň konzumáciou lokálnej zeleniny a ovocia podporujete slovenských pestovateľov a miestnu ekonomiku. Týmto spôsobom pomáhate udržať tradičné poľnohospodárske spoločenstvá a zvyšujete dopyt po miestnych plodinách, čo v konečnom dôsledku prispieva k udržateľnému rozvoju poľnohospodárstva. Okrem toho, keď konzumujete miestne plodiny, máte možnosť spoznať svojich pestovateľov a farmárov, čo prispieva k vyššej transparentnosti a dôvere v pôvod a spôsob pestovania potravín. To všetko znamená, že výhody konzumácie sezónnych plodín z lokálnych zdrojov siahajú ďaleko za rámec jednoduchej stravy a majú pozitívny vplyv na životné prostredie, komunitu a celú ekonomiku.

 

Všetko spomínané ovocie a zeleninu kúpite pod značkou Ovozela, ktorá združuje lokálnych- slovenských pestovateľov. Plodiny Ovozela kúpite tu.

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás