Uhorky sa u nás pestujú takmer celý rok. Aj vďaka inovatívnym metódam a hi-tech sme sebestačnejšou krajinou

Uhorky sa u nás pestujú takmer celý rok. Aj vďaka inovatívnym metódam a hi-tech sme sebestačnejšou krajinou

Tradičné šalátové uhorky bežne dozrievajú v júni. Pestovatelia v obci Marcelová však na tamojšej farme našli spôsob, ako ich dopriať našim chuťovým pohárikom o niekoľko mesiacov skôr. A tiež pravidelne. „Uhorky vysievame vo fóliovníkoch začiatkom februára. Rastlinky si sami kontrolujeme a prvé uhorky tak zbierame už od konca marca,“ hovorí agronóm Szilárd Plauter zo spoločnosti Vitazel, ktorej je farma v Marcelovej súčasťou. Pestovanie uhoriek je celoročný proces.  Uhorky rastú rýchlo, preto sa na ich zber nemusí dlho čakať.  „Uhorky sú veľmi citlivé na svetlo, to znamená, že potrebujú veľa slnka a vyššiu teplotu vo fóliovníku, preto ho musíme vykurovať. A to aj v máji, keď sú rána studené, pretože rastliny nemajú rady studený vzduch,“ dodáva agronóm. Uhorky takto vysádzajú dvakrát ročne.  V zimných mesiacoch sa poľnohospodári starajú hlavne o priestory fóliovníkov. Likvidujú sa porasty po zbere úrody, vymývajú žľaby. Práve vďaka tejto príprave na pestovanie nie je potrebné používať postreky na rastliny.

pestovanie uhoriek

Zdroj:vitazel.sk

Vo využívaní hi-tech  poľnohospodárstva sa nedáme zahanbiť

Vypestovať klasické šalátové uhorky je umenie. Dôležitý je výber odrody, šikovnosť farmára a jeho skúsenosti. Dnes však agronómom pomáhajú aj moderné technológie. Slovensko v tomto smere kráča s dobou. Uhorky s využitím moderných technológií a umelou inteligenciou pestujeme už niekoľko rokov. Výhodou tohto spôsobu pestovania je, že software kontroluje vo fóliovníku teplotu, cirkuláciu vzduchu, automatické zavlažovanie. Tiež otvára a zatvára okná, ovláda energetickú clonu, aby sa čo najviac ušetrilo na vykurovaní,“ opisuje pestovanie Plauter. Ďalším benefitom je, že v moderných skleníkoch a fóliovníkoch na malej ploche dokážu vypestovať porovnateľné množstvo uhoriek ako na 6-krát väčšej ploche.  Tiež môžu zamestnávať ľudí celoročne a nielen sezónne, ako to bývalo zvykom.

uhorky v skleniky

Ako spoznať dobrú uhorku

Pri nákupe si ju dobre prezrite. Skontrolujte, či nie je niekde poškodená. Zdravá uhorka má mať tmavozelenú farbu. Mala by byť tvrdá, bez mäkkých častí. Tiež sa uistite, aby nemala na sebe žlté škvrny. Uhorky sa tiež môžu predávať v plastovej fólii, tá zabezpečuje, aby uhorka nestratila svoju vlhkosť.

 

Ako skladovať uhorky

Uhorky patria ku čerstvej zelenine, preto je lepšie, ak ich neskladujete príliš dlho. Na skladovanie je vhodná chladnička alebo chladnejšia komora. Ak však uhorky necháte v chladničke, po dvoch až troch dňoch sa môže zhoršiť ich kvalita, pretože sú náchylné na ochladenie. Skladujte ich preto v zásuvkách v spodnej časti chladničky. Nikdy uhorky nemrazte,  pretože zhnednú a budú mať želatínovú konzistenciu.

 

 

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás