Slovenské jahody už na jar

Slovenské jahody už na jar

Sú šťavnaté, voňavé a chutné, zdravé. Jahody boli doposiaľ symbolom začínajúceho sa leta, no vďaka slovenským pestovateľom z obce Bruty sa už prvé sladké plody zbierajú začiatkom apríla. Pestujú sa v unikátnom skleníku a sadené boli ešte v zime.

Pestovanie Slahôdok, ako ich nazvali na farme Beri je ohľaduplné a trvalo udržateľné. Umožňuje to dômyselný systém celého procesu. „Pri pestovaní šetríme každou kvapkou, keďže voda je v poľnohospodárstve veľmi cenná. Prebytočná voda sa zozbiera drenážnym systémom, znova sa prefiltruje a ide opäť ku sadeniciam. Skleníky sú riadené softvérom, ktorý má na starosti otváranie a zatváranie okien tak, aby bola zabezpečená stála cirkulácia vzduchu, teplota a vlhkosť. Ak je slnko príliš silné, automaticky sa zatiahne tieniaca fólia, aby sa rastliny nespálili. Rovnako systém kontroluje aj závlahu, recykláciu vody či CO2,“ hovorí Peter Kelemen z farmy Beri.

Vďaka šikovnosti slovenských farmárov tak chuť leta pocítime oveľa skôr. Slahôdky sú zbierané ručne, až keď sú úplne dozreté. Vďaka tomu majú nielen jasnočervenú farbu, ale aj výbornú chuť a prenikavú vôňu.

 

Ako spoznať kvalitné jahody?

 Odborníci v tom majú jasno. ,,Všímajte si najmä pôvod jahôd. Tie slovenské vám na jazyk prinesú skutočne sladkú chuť. Jahody zo zahraničia do našich obchodov totiž cestujú tisíce kilometrov, a preto nie sú až tak sladké. Aj keď sú červené. Môže za to zber týchto jahôd ešte pred ich úplným dozretím. Z toho dôvodu strácajú nielen typickú sladkú chuť, ale aj vitamíny. Slovenské jahody sú v obchodoch pár hodín po ich zbere. Kvalitné jahody sú jasne červené, bez škvŕn,“ dopĺňa Kelemen.

 

Čo obsahujú jahody?

Podľa expertov na výživu by sme mali do stravy zahrnúť aj jahody, ktoré by sme vďaka množstvu ich ochranným účinkom mohli nazvať aj malým výživovým zázrakom.

 

100 g jahôd – 59 mg vitamínu C

100 g pomarančovej dužiny – 45 mg vitamínu C

100 g citrónov – 53 mg vitamínu C

 

Obsahujú viac vitamínu C ako pomaranč. 100 gramov jahôd obsahuje viac vitamínu C (59 mg) ako pomaranč (50 mg). Potrebná denná dávka vitamínu C je 170 gramov. Ak si na desiatu doprajete jedno 225 gramové balenie slovenských Slahôdok, porciu céčka máte takmer celú pokrytú.

 

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás