Prvé slovenské jahody sa zbierajú už teraz. Vypestovali ich inovatívnou metódou

Prvé slovenské jahody sa zbierajú už teraz. Vypestovali ich inovatívnou metódou

Obec Bruty leží na južnom Slovensku. V regióne, ktorý je priam predurčený na pestovanie sladkého ovocia. Zaujímavosťou je, že v 80. rokoch sa presne na tomto istom mieste pestovalo aj exotické kiwi. „Tunajšie podmienky prajú ovociu. K už súčasným benefitom, akými je nadmerné množstvo slnečných dní a dlhoročná tradícia pestovania, sme u nás na farme pridali ďalší. Slahôdky, ako sme naše jahody nazvali, totiž pestujeme v unikátnom skleníku. Ten je vyhrievaný obnoviteľnými zdrojmi, vďaka čomu je v nich stála príjemná teplota 16 stupňov Celzia. A to aj v prípade, ak máme mrazivé počasie,“ prezradil o sladkých jahodách Peter Kelemen, vedúci farmy Beri.

Stála teplota a obnoviteľné zdroje však nie sú jediným plusom skleníkov na farme v obci Bruty. Doslova prvé slovenské jahody roka boli zasadené do rašelinového substrátu a zavlažované dažďovou vodou. Tá má spolu s vodou zo studne ideálne pH pre potreby jahôd.

Bez fólie

Na mnohých farmách sa jahody pestujú na poliach vo fóliovníkoch. V nich štandardne dozrievajú v máji, na pulty obchodov sa dostávajú začiatkom júna. Nevýhodou takéhoto spôsobu pestovania je, že sa každoročne sadia na tých istých miestach, do tej istej pôdy. „Tá sa postupom času unaví a takáto pôda potom nie je dostatočne vyživovaná. Slahôdky rástli vo kvetináčoch s rašelinovým substrátom. Ten sa po sezóne recykluje a následne sa nové jahody vysadia do nového substrátu. Naše jahody sú navyše pred negatívnymi vplyvmi veľmi dobre chránené, napríklad pred škodcami ich chráni prirodzená biologická ochrana – teda chrobáky, pavúky, larvy,“ pokračuje Peter Kelemen. Jednoducho povedané, dobré chrobáky chránia jahody pred tými zlými.

 

Šetrné k prírode

Pestovanie sladkých jahôd v obci Bruty je ohľaduplné a trvalo udržateľné. Umožňuje to dômyselný systém celého procesu. Pri pestovaní šetríme každou kvapkou, keďže voda je v poľnohospodárstve veľmi cenná. Prebytočná voda sa zozbiera drenážnym systémom, znova sa prefiltruje a ide opäť ku sadeniciam. Skleníky sú riadené softvérom, ktorý má na starosti otváranie a zatváranie okien tak, aby bola zabezpečená stála cirkulácia vzduchu, teplota a vlhkosť. Ak je slnko príliš silné, automaticky sa zatiahne tieniaca fólia, aby sa rastliny nespálili. Rovnako systém kontroluje aj závlahu, recykláciu vody či CO2,“ dodáva Peter Kelemen.

Vďaka šikovnosti slovenských farmárov tak chuť leta pocítime oveľa skôr. Navyše, jahody pestované na farme Beri, sú skutočne sladké. Slahôdky sú zbierané ručne, až keď sú úplne dozreté. Vďaka tomu majú nielen jasnočervenú farbu, ale aj výbornú chuť a prenikavú vôňu.

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás