Prečo sú slovenské paradajky drahšie ako tie zahraničné?

Prečo sú slovenské paradajky drahšie ako tie zahraničné?

Pestovanie v zahraničí

Nie je žiadnym tajomstvom, že dovážaná zelenina pochádza z Maroka, Španielska či Senegalu. Táto zelenina sa tam pestuje pre celú Európu. ,,Šokujúce je, ako to tam naozaj vyzerá. Väčšinou ide o vyprahnutú pôdu, ktorú obhospodarujú farmári, ktorí pestujú paradajky v tej istej pôde takmer päťdesiat rokov. Pôda neobsahuje žiadne živiny, a preto ju farmári musia neustále hnojiť. Tiež ide o monokultúru, čo znamená, že na stovkách hektároch sa pestujú iba rajčiaky,“ upozorňuje farmár Perer Kelemen.  Paradajky sú náchylné na viaceré ochorenia. Pri monokultúre sa rozširujú choroby extrémne rýchlo, a tak sú paradajky extrémne postrekované. Kvalita a účinky pre ľudský organizmus sú pri tejto zelenine naozaj otázne.

 

Kvantita nad kvalitu  

Každá paradajka potrebuje na rast a dozrievanie určitý čas. „Farbu možno oklamete, ale chuť nie. Zahraničné paradajky sú často oberané ešte pred plným dozretím. Aj keď majú červenú farbu, nie sú sladké, ale skôr kyslé,“ pokračuje P. Kelemen. Posledná fáza dozrievania zaručuje paradajke sladkú chuť a hlavne vitamíny. Veľkopestovateľom v zahraničí ide hlavne o kvantitu, aby vyprodukovali čo najviac paradajok bez ohľadu na ich kvalitu. „Oberané sú aj o dva týždne skôr, preto môžu cestovať a byť v sklade veľmi dlho bez toho, aby sa pokazili, alebo zhnili. Paradajka celkovo vydrží pri správnom skladovaní bez problémov desať dní a k tomu si pripočítajte dva týždne, čiže môže to trvať týždne, kým sa dostane k spotrebiteľovi,“ vystríha Kelemen.

 

Ekologické a biologické postupy pri pestovaní na Slovensku

Slovenskí farmári pestujú paradajky inovatívnymi spôsobmi s dôrazom na kvalitu. Na Slovensku sa pestujú paradajky  iba v moderných skleníkoch, pretože naše podnebie nedovoľuje ich pestovanie vonku. „K pestovaniu pristupujeme ekologicky. To znamená, že využívame obnoviteľné zdroje na vykurovanie. Zbierame dažďovú vodu zo striech skleníkov do zberných jazierok, tú využívame na polievanie. Rastliny ošetrujeme biologickou ochranou, tá je pre rastliny prirodzená. Ide o prirodzených predátorov, ktorí ničia tých zlých,“ opisuje Kelemen. Každá paradajka sa zbiera, keď je až úplne dozretá. Takéto pestovanie je nákladné.  Farmári sa  však neboja investovať do najnovších postupov pri pestovaní slovenských paradajok, pretože veria, že je to jediná cesta, ako dosiahnuť sebestačnosť. Aj keď si zákazník priplatí pár centov, presne vie, kde boli paradajky dozreté, kedy boli odtrhnuté a kto ich zbieral.

biologická ochrana

Biologická ochrana, zdroj:ovozela.sk

Rakúsko, Maďarsko či Česko podporuje svojich

Dobrým príkladom sú aj naši susedia. Stačí sa pozrieť do ich obchodov a zahraničné paradajky tam nájdete len ťažko. Aj keď je cena vyššia ako lacný dovoz, zákazníci uprednostnia domácu zeleninu. Na jednej strane podporujú svoju ekonomiku a na strane druhej zamestnanosť v regióne a domácich farmárov. 

 

Situácia na Slovensku

Situácia sa na Slovensku zlepšuje ale stále sa na pultoch nájdu aj zahraničné paradajky. Vždy záleží len na zákazníkovi, čo nakoniec vloží do košíka a čo si vyberie.  

 

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás