Prečo jesť paradajky aj v zimných mesiacoch

Prečo jesť paradajky aj v zimných mesiacoch

Vďaka moderným inovatívnym hi – tech skleníkom známych z Islandu, ich slovenskí farmári z družstva Ovozela už pár hodín od ručného zberu dopravia do regálov potravín. Celoročne, aj v zimných mesiacov.Koreňová zelenina na čele s červenou repou, kapusta a zemiaky. Na tomto triu prežili naši starí rodičia dlhé zimy, nehladovali, ani neboli extrémne chorľaví. Zelenina, ktorá odolá aj treskúcim zimným podmienkam, je bohatá na vitamíny, minerály, vlákniny, kyselinu listovú, a vitamíny C, E a K.

Dnešní „healthisti“, ľudia vyznávajúci zdravý životný štýl, sa však nechcú čerstvej zeleniny a ovocia zriecť ani v zimných mesiacoch. Názory odborníkov na výživu však čerstvosti ovocia a zeleniny v zimných mesiacoch príliš neprajú.

 

 

 

Pozor na paradajky „z dovozu“

Paradajky, ktorými plnia pulty potravinových reťazcov pestovatelia z Maroka, prípadne Španielska, podľa výživových expertov príliš veľa výživy v sebe nemajú. Aby prežili cestu, sú aj v zimných mesiacoch trhané často nezrelé. Dozrievajú pomocou dozrievacích plynov priamo na ceste v špeciálnych komorách. Inou možnosťou je  vyšľachtiť odrody, ktoré sa po ceste neskazia. Tie však s čerstvosťou, vitamínmi a a pravosťou príliš veľa spoločného nemajú.

Ak vám chýba v zimnom jedálničku pocit sladkej chuti voňavej paradajky, siahnite po odrodách od slovenských farmárov. Paradajkári z družstva Ovozela ich vďaka najmodernejším technológiám známym z Islandu dopestujú čerstvo pre slovenských zákazníkov celý rok.

 

Slovenské skleníky ako z Islandu

Moderné high-tech skleníky sú vybavené sofistikovaným softvérom, ktorý prispôsobili slovenským klimatickým podmienkam. Ten s úplnou presnosťou reguluje teplotu, vlhkosť vzduchu a jeho cirkuláciu. Na základe predpovede počasia otvára a zatvára okná. Sadenice sú zavlažované vodou s ideálnym pH. Tá vzniká kombináciou dažďovej vody, ktorá sa zachytáva v zberných nádobách a vody zo studne.  Skleníky sú navyše vybavené difúznymi sklami. Slnečné lúče sa cez ne rozptyľujú a dopadajú ku každej rastlinke.

„Počas zimy skleníky vykurujeme. Členovia družstva skleníky vykurujú trvalo obnoviteľnými zdrojmi, rovnako ako skleníky na Islande. Paradajky v zime akurát pomalšie dozrievajú, vo februári a v marci  nie je toľko slnečných dní. Skleník v Brutoch je umiestnený na juhu Slovenska, kde je najviac slnečných lúčov za rok. Chuť paradajok sa však ani s meniacim sa ročným obrobím nemení. Ide o exkluzíve prémiové odrody. No najmä, vždy ich oberáme ručne až úplne dozreté. Do niekoľkých hodín od zberu si ich kúpite na pultoch reťazcov,“ Peter Kelemen, spolumajiteľ Beri farmy, ktorá je členom družstva OVOZELA. Vďaka celoročnému pestovaniu a v prirodzenom a čistom prostredí v high-tech skleníkov vrátane zimného obdobia predstavili farmári novú odrodu extra sladkých cherry paradajok pod názvom Bobulienka.

 

 

VEDELI STE...?

Prečo jesť paradajky v zime

OBSAHUJÚ MNOŽSTVO VITAMÍNU C

  • Už jedna stredne veľká paradajka obsahuje približne 28% odporúčanej dennej dávky vitamínu C, paradajky sú preto skvelým ochrancom našej imunity

SÚ DOSLOVA MULTIVITAMÍNOVOU BOMBOU

  • Paradajky sú výborným zdrojom draslíka, vápnika, želaza, horčíka, fosforu, draslíka, sodíka, zinku, medi, selénu a a mangánu, vitamínov B1, B2, B3, B5, B6, B12, D, E a K

SÚ BOHATÉ NA VLÁKNINU

OBSAHUJÚ 0% TUKU

  • 95% jej obsahu tvorí voda

SÚ ZÁSOBÁRŇOU LYKOPÉNU

  • Antioxidant lykopén chráni telo pred viacerými typmi rakoviny a znižuje riziko srdcových ochorení. Najviac lykopénu obsahuje šupka paradajky, preto vždy konzumujte slovenské paradajky bez chemických úprav so šupkou.

 

 

 

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás