Ideálne posilnenie v zime: slovenské ovocie a zelenina

Ideálne posilnenie v zime: slovenské ovocie a zelenina

Zdravá strava je veľmi dôležitá, obzvlášť v zimných mesiacoch. Škoda, že záhradka neostáva tak plná zdravého ovocia a zdravej zeleniny tak, ako cez leto.

Netreba sa však veľmi obávať. Stále sú tu totiž také plodiny, ktoré sú ako naše domáce - slovenského pôvodu a viete si ich zaobstarať aj v mrazivej zime.

 

Ovocie a zelenina od slovenských farmárov má, prirodzene, najbližšie k tej domácej. Slovenské zeleniny a ovocia totiž vedia prísť do obchodov najrýchlejšie a sú najčerstvejšie. Sú tiež z konkrétnych fariem a pestované s láskou k domácim produktom. Okrem toho, každou kúpou slovenského ovocia či zeleniny sa podporia práve domáci pestovatelia.

 

Ovocie a zelenina aj v zime

Na Slovensku je v zimných mesiacoch ťažšie dopestovať v lete tak obľúbené plodiny. Avšak naši farmári sú odborníci na pestovanie a aj skladovanie. Ešte stále usilovne pestujú napríklad slovenské paradajky či jahody a vo veľkých množstvách skladujú napríklad koreňové zeleniny či jablká. Aj v chladnejšom počasí zasa dopestujú slovenskú tekvicu.

 

Typickým letným plodinám, ako sú jahody a paradajky, sa darí aj cez zimu vďaka špeciálnym vykurovaným skleníkom. Majú tak dlhodobo ideálne prostredie, ktoré je navyše regulované automatickým systémom. Ten sa stará aj o vlahu či koncentráciu CO2.

 

Skladovanie je zasa prispôsobené konkrétnym plodinám. Moderné sklady sú čo najviac podobné klasickým pivniciam, ale za to sú dostatočne veľké, aby sa sem zmestilo naozaj veľké množstvo petržlenu, mrkvy, zeleru či cvikle. Takto sa dajú dlhodobo skladovať aj slovenské jablká, pretože patria medzi veľmi odolné ovocie vďaka svojej pevnej šupke.

 

Tipy na použitie

Na sladké pokrmy v zime tak máme okrem zaváraného alebo mrazeného ovocia z leta k dispozícií aj jablká či jahody od slovenských pestovateľov. Najlepším spôsobom, ako tieto ovocia konzumovať, je jednoznačne bez úpravy. Je to preto, lebo na pečenie či varenie môžeme použiť tie ostatné, ktoré sú uskladnené v mrazáku alebo pohároch. Samozrejme, nie je to žiadna podmienka a ak vám chuť inak nedovolí, pokojne skúste nejaký svieži recept. Čerstvé ovocie sa však okrem koláčov dá výborne nakombinovať aj s chlebíkom alebo rôznymi druhmi kaše.

 

Podobne to platí aj pri zelenine. Ak ju viete použiť čerstvú, tak je to veľká výhoda. Najmä mrkva a cvikla sa budú dať šikovne nastrúhať do pomazánky, napríklad cesnakovej, prípadne hummusu. Rovnako tak bude na chlebíku s podobnou pomazánkou chutiť aj čerstvá paradajka.

Ak sa však rozhodnete pre varenie alebo pečenie týchto pochúťok, nezabudnite, že aj niektoré šupky viete použiť, a to do zeleninového vývaru. Polievky z koreňovej zeleniny, ale aj z tekvice sú výborné a mnoho z nich má aj krémovú verziu. Pri nich fungujú aj petržlen či zeler, ktorí polievku pekne zahustia a dochutia. Pri pečení je delikátna kombinácia rôznej koreňovej zeleniny a tekvice, a to bez nejakých ďalších prísad. Jednoducho ako hranolky servírované so smotanovým dipom.

Ovocie a zelenina počas zimy patria do našej stravy. Je to najmä preto, že telo potrebuje dostatok prospešných látok a živín, a to snáď ešte viac než inokedy. Preto neváhajte v kuchyni použiť napríklad paradajky, jahody, jablká, petržlen, mrkvu, zeler, cviklu či tekvice. Sú to jedny z najlepších plodín, ktoré vás týmto smerom určite nesklamú. Okrem toho viete kúpiť skoro domáce - ako slovenské od miestnych farmárov. Všetky nájdete v obchodoch pod označením Ovozela.

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás