DÔLEŽITÉ PRAVIDLÁ PRI ZBERE A SKLADOVANÍ PARADAJOK

DÔLEŽITÉ PRAVIDLÁ PRI ZBERE A SKLADOVANÍ PARADAJOK

Paradajky zohrávajú významnú úlohu v rámci každodenného stravovania. Kvôli ich šťavnatej chuti a pestrosti využitia v kuchyni sa stali nenahraditeľným členom mnohých jedálnych lístkov po celom svete. No aby ste si mohli túto sladučkú plodinu vychutnať aj počas chladných mesiacov, je nevyhnutné poznať pravidlá, ktoré sú spojené s jej zbieraním a správnym skladovaním. Preto je dôležité poznať správne postupy pre zber a následné skladovanie paradajok. Nezabudnite, že tieto zásady vám nielenže pomôžu zachovať kvalitu vašich paradajok, ale tiež vám poskytnú príležitosť premeniť túto plodinu na dôležitý prvok svojho každodenného stravovania.

 

Poznajte správny čas na zber

Prvým krokom k zachovaniu výbornej chuti paradajok je poznať optimálny čas na ich zber. Paradajky by mali byť zberané vtedy, keď dosiahnu svoju zrelú fázu, no nie neskôr. Zber paradajok príliš skoro môže viesť k strate ich sladkej chuti a textúry, zatiaľ čo zber paradajok príliš neskoro môže znamenať, že budú zbytočne mäkké alebo dokonca zhnité.

 

Zrelé paradajky majú intenzívnu farbu a sú pri jemnom stláčaní sú pružné, nie tvrdé ani mäkké.

Pozrite sa na tieto znaky

Farba: Zrelé paradajky by mali mať jednotnú farbu z vonkajšej strany ale aj z vnútra. Z časti kde sa paradajka otrháva, teda, na vrchole by mala byť svetlá až zelená.

Textúra: Pri jemnom stláčaní by mala paradajka podľahnúť tlaku, ale mala by sa rýchlo vrátiť do svojej pôvodného stavu.

 

Správny spôsob zberu

Samotný proces zberu paradajok môže ovplyvniť ich kvalitu. Tu je niekoľko tipov na správny spôsob zberu:

Ostré nástroje

Používajte ostré nože alebo nožnice na odrezávanie paradajok od rastliny. Tým sa minimalizuje poškodenie rastliny a plodov. Paradajky jemne uchopte aby ste predchádzali potlačeniu plodov. Ak zbierate cherry. Odstrihnite celý trs a paradajok sa zbytočne  nedotýkajte. Skontrolujte všetky plody, či nie sú poškodené . Pravidelný zber pomáha zabezpečiť, že všetky plody budú v dobrom stave.

 

Skladovanie paradajok po zbere

Po zbere paradajok je dôležité správne ich uložiť, aby zostali  čo najdlhšie čerstvé a chutné. Tu je niekoľko odporúčaní na skladovanie paradajok:

Chladné a suché miesto

Skladujte paradajky na chladnom a suchom mieste, ideálne pri teplote okolo 12-15 stupňov Celzia. Nedávajte ich však do chladničky, pretože nízke teploty môžu ovplyvniť ich chuť a textúru.

Separátne skladovanie

Nikdy neukladajte paradajky spolu s inými ovocím alebo zeleninou, ktoré produkujú etylén, pretože to môže spôsobiť, že paradajky prezrejú rýchlejšie.

Použite papierové utierky

Ak skladujete paradajky v debničke, umiestnite medzi ne papierové uteráky na absorbovanie nadbytočnej vlhkosti.

 

Tieto jednoduché pravidlá vám pomôžu uchovať chuť a kvalitu paradajok až do chladnejších mesiacov. Nepodceňujte význam vyššie spomenuté detaily, pretože to je to, čo robí rozdiel medzi obyčajnými a vynikajúcimi paradajkami na vašom stole. Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok a prajeme vám úspešnú a chutnú úrodu paradajok!

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás