Čo obsahuje tekvica, a prečo ju zaradiť do jedálnička?

Čo obsahuje tekvica, a prečo ju zaradiť do jedálnička?

Aj keď je tekvica považovaná za zeleninu z vedeckého hľadiska je ovocím, pretože obsahuje semienka. Nutrične je však viac podobná zelenine ako ovociu.  Okrem lahodnej chuti je tekvica výživná a má veľa benefitov.

 

Výživná a bohatá na vitamín A

Tekvica má vysoký obsah vitamínov a minerálov a zároveň má nízky obsah kalórií. Je tiež skvelým zdrojom beta-karoténu, ktorý telo premieňa na vitamín A.

 

Vysoký obsah antioxidantov môže znížiť riziko chronických chorôb

 

Nadmerné množstvo voľných radikálov v tele vytvára takzvaný oxidačný stres, ktorý je spojený s chronickými ochoreniami vrátane srdcových chorôb a rakoviny. Tekvica obsahuje antioxidanty, ako je alfa-karotén, beta-karotén a beta-kryptoxantín. Tieto môžu neutralizovať voľné radikály a zastaviť ich pri poškodzovaní buniek. Štúdie ukázali, že tieto antioxidanty chránia pokožku pred poškodením a znižujú riziko rakoviny, očných chorôb a ďalších ochorení.

 

Posilňuje imunitu

Tekvica je nabitá živinami, ktoré môžu posilňovať imunitný systém. Štúdie ukazujú, že vitamín A môže posilniť imunitný systém a pomôcť v boji proti infekciám. Naopak, ľudia s nedostatkom vitamínu A môžu mať oslabený imunitný systém. Tekvica má tiež vysoký obsah vitamínu C , ktorý preukázateľne zvyšuje produkciu bielych krviniek, pomáha imunitným bunkám pracovať efektívnejšie a urýchľuje hojenie rán. Okrem dvoch vyššie uvedených vitamínov je tekvica tiež dobrým zdrojom vitamínu E, železa a kyseliny listovej - všetky tieto látky tiež podporujú imunitný systém.

 

Chráni zrak

 

Vekom sa postupne zrak zhoršuje- starne. Preto je dôležité konzumovať živiny, ktoré starnutie zraku spomaľujú. Obsah beta-karoténu dodáva nášmu telu potrebný vitamín A. Výskum ukazuje, že nedostatok vitamínu A je veľmi častou príčinou slepoty. V analýze 22 štúdií vedci zistili, že ľudia s vyšším príjmom beta-karoténu majú výrazne nižšie riziko sivého zákalu. Tekvica je tiež jedným z najlepších zdrojov luteínu a zeaxantínu , dvoch zlúčenín spojených s nižším rizikom vekom podmienenej degenerácie očnej makuly a sivého zákalu. Okrem toho obsahuje veľké množstvo vitamínov C a E, ktoré pôsobia ako antioxidanty a môžu zabrániť voľným radikálom poškodzovať očné bunky.

 

Podporuje chudnutie

Tekvica je považovaná za potravinu, ktorá je bohatá na živiny a má neuveriteľne nízky obsah kalórií. V skutočnosti má tekvica menej ako 50 kalórií na cca 250 gramov. Pozostáva z asi 94% vody. Tekvica je potravina výborná na chudnutie, pretože jej môžete skonzumovať viac ako iných zdrojov uhľohydrátov-napríklad ryžu či zemiaky a pritom prijať menej kalórií. Tekvica je navyše dobrým zdrojom vlákniny, tá obmedzuje chuť do jedla.

 

Chráni pokožku

Tekvica je nabitá živinami, ktoré sú výborné pre pokožku. Má vysoký obsah karotenoidov, ako je beta-karotén, ktoré telo premieňa  na vitamín A. Štúdie ukazujú, že karotenoidy ako beta-karotén môžu pôsobiť ako prírodný krém na opaľovanie. Pri konzumácií tekvice sú karotenoidy transportované do rôznych orgánov vrátane pokožky. Tú pomáhajú chrániť kožné bunky pred poškodením škodlivými ultrafialovými lúčmi. Tekvica má tiež vysoký obsah vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre zdravú pokožku. Telo potrebuje tento vitamín na výrobu kolagénu a proteínu, ktorý udržiava pokožku silnú a zdravú. Tekvica navyše obsahuje luteín, zeaxantín, vitamín E a mnoho ďalších antioxidantov, ktoré preukázateľne posilňujú obranyschopnosť pokožky pred ultrafialovým žiarením.

 

Zdroj obrázka: Autor fotky: Monstera na Pexels

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás