Akú zeleninu a ovocie pestovať na balkóne alebo terase?

Akú zeleninu a ovocie pestovať na balkóne alebo terase?

Existuje veľké množstvo zeleniny a ovocia, ktoré sa dá dopestovať v kvetináčoch. Treba si vybrať vhodnú odrodu, správnu veľkosť kvetináča a poskytnúť správne podmienky  na pestovanie. Dôležitý je, samozrejme, aj dostatočný priestor na rozšírenie jej koreňov, keď dozrieva. Vybrali sme preto plodiny, ktoré sú vhodné na pestovanie na balkóne alebo terase.

Cherry  paradajky

Paradajky sa pestujú veľmi jednoducho. Vyberte si väčší kvetináč a zasaďte do neho sadenice. Môžete si vybrať aj rôzne farby cherry paradajok, ako je oranžová alebo žltá, ktoré sa perfektne hodia k letným šalátom. Zvoľte skôr nižšie odrody, ako je napríklad Sweet Aperitif alebo oranžová odroda Sungold či žltá odroda Golden. Kvetináč naplňte najlepšie BIO substrátom, ktorý je vhodný na paradajky a zeleninu. Môžete tiež pridať organické hnojivo, napríklad rohovinovú múčku. Tá rovnomerne uvoľňuje organický dusík a síru do pôdy. Dusík je dôležitý  na rast  listov a síra pre prijímanie dusíka. ,,Dôležité je tiež pravidelné hnojenie. Voľte hnojivá bohaté na dusík. Paradajky obsahujú 99 % vody, preto je dôležité, aby ste ich polievali. Odporúčam každé ráno, keď nie je ešte príliš horúco. Na zalievanie rajčiakov je vhodná aj odstatá voda. Nezabúdajte pravidelne odtrhávať tzv. „pazuchy - sú to postranné výhon listov,“ hovorí Peter Kelemen, vedúci farmy Beri.

Reďkovky

Pestujú sa ľahko a rastú veľmi rýchlo. Reďkovku sadíme od semienka a na výber sú rôzne odrody od pikantných až po rôzne farby. Na pestovanie môžete zvoliť malú a hlbšiu nádobu. Môžete tiež siahnuť po samozavlažovacích kvetináčoch. Každú rastlinu umiestnite od seba aspoň na 5 cm, aby mala každá rastlina dostatok priestoru na dorastenie. Reďkovku vysievame do kvetináča a najlepšie do BIO substrátu na zeleninu. Semienka zatlačíme na pol prsta do zeminy. Môžete ich vysiať aj hustejšie. Dôležité je ich pravidelne zavlažovať.

Uhorky

Na balkóne sa dajú dopestovať aj uhorky. Najlepšie je, keď si zvolíte závesný kvetináč. V klasickom musíte uhorky podoprieť. Uhorky si môžete zasadiť priamo od semienka, alebo si môžete kúpiť priesady. Zvoľte skôr menšie odrody, ako sú nakladačky. „Do kvetináča pridajte substrát na zeleninu a dobre zalejte. Keď začnú kvitnúť, môžete ich pohnojiť hnojivom bohatým na dusík.  Kvetináč umiestnite pod strechu, aby sa nezačali robiť plesne z dažďu,“ opisuje Kelemen.

 

Papriky

Papriky môžete vysádzať do nádoby  spolu s paradajkami.  Môžete si vybrať od pálivých odrôd až po sladké, tiež sú na výber rôzne farby. Môžete si ich vysadiť od semienka, alebo si môžete kúpiť rovno planty. Vyberte si hlbšiu nádobu a zasaďte ich do BIO substrátu na zeleninu. Sadíme ich od seba  cca 50 cm.  ,,Papriky majú rady teplo, preto voľte skôr južnejšiu stranu. Treba ich pravidelne polievať, nie však príliš. Tiež ich pravidelne hnojte s hnojivom, ktoré má vyšší obsah draslíka,“ opisuje Kelemen.

paprika v kvetináči

Zdroj:www.pixabay.com

Čučoriedky

Pestovanie čučoriedok vo veľkých nádobách je perfektný spôsob, ako si doma vypestovať výborné čučoriedky. Čučoriedky dozrievajú už v polovici júna. Čučoriedky majú plytké korene, preto nie je potrebný až taký vysoký črepník. Dôležité je, aby bol dostatočne široký. Kelemen odporúča kúpiť čučoriedky, ktoré sú vysadené v nádobe a staré aspoň dva, tri roky a umiestniť ich na slnečné miesto.  Čučoriedku budete musieť pravidelne polievať. Pôda by mala byť vždy vlhká. Najlepšie je polievanie skoro ráno, keď slnko nie je ešte ostré. Na vrch pôdy môžete dať borovicovú kôru, ktorá pomáha pôde udržať si vlhkosť. Základom pestovania je substrát s 3,5 až 5 pH, keďže je to kyslomilná rastlina. Bez tejto zložky nemá šancu prežiť. Hodí sa do každej časti Slovenska. Čučoriedka je pomerne odolná voči chorobám, na živiny sa môže používať hnojivo pre kyslomilné rastliny, ale inak sa pestuje väčšinou bez postrekov.

jahody v kvetináči

Zdroj:www.pixabay.com

Jahody

Jahody sú vhodné na pestovanie v kvetináči. Tiež môžete siahnuť po závesnom kvetináči, keďže plody zvyčajne prevísajú. Jahody vysievame buď od semienka, alebo si kúpime priesady. Môžeme siahnuť aj po lesných jahodách, avšak tie majú menšie plody.  ,,Jahody majú rady slnko, preto ich umiestnite na slnečné miesto. Odporúčam si vybrať stálorodivú odrodu, z ktorej budete mať plody od júna až do septembra. Rastliny zasaďte nahusto, zasypte substrátom a poriadne zalejte vodou. Jahody môžete aj hnojiť. Nezabúdajte ich pravidelne polievať,“ uzatvára Kelemen.

 

Titulná fotka zdroj: canva.com

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás