Ako správne skladovať zeleninu, aby ostala dlho čerstvá?

Ako správne skladovať zeleninu, aby ostala dlho čerstvá?

Niektoré druhy zeleniny a ovocia je potrebné skladovať v chladničke, iné pred vložením do chladničky musia dozrieť a ďalšie je najlepšie skladovať pri izbovej teplote alebo na chladnom a suchom mieste. Prečítajte si, ako by sa mala skladovať vaša obľúbená zelenina.

 

Paradajky

Aby boli paradajky čo najdlhšie čerstvé, skladujte ich pri izbovej teplote. Nevystavujte ich priamemu slnečnému žiareniu. To im pomôže dozrieť rovnomerne. Ak sú paradajky na stonke, neodstraňujte ju. Paradajky si berú zo stonky ešte výživu. Paradajky nepatria do chladničky, strácajú tak vôňu a chuť.

 

Uhorky

Celé uhorky pri správnom skladovaní vydržia dobré asi jeden týždeň. Nakrájané uhorky vydržia v chladničke len pár dní. Uhorky umiestňujte do spodného boxu chladničky, ktorý je určený na skladovanie zeleniny. Uhorky tiež môžete zabaliť do papierovej kuchynskej utierky a potom do plastového uzatvárateľného vrecka.  Utierky absorbujú prebytočnú vlhkosť (uhorky majú vysoký obsah vody), čo zabráni predčasnému procesu hniloby.

 

Mrkva

Mrkva môže pri správnom skladovaní vydržať v chladničke  dva až tri mesiace. Ak  pestujete vlastnú mrkvu, alebo si ju kúpite čerstvú, odporúčame  vložiť ju do plastového vrecka a uložiť do chladničky. Nevystavujte ju slnečnému žiareniu ani vzduchu, čo by mohlo spôsobiť zhoršenie kvality mrkvy. Pri dlhodobom skladovaní mrkvy v chladničke (viac ako tri dni) je dobré ju vložiť do vzduchotesného igelitového vrecka. Tesnenie vrecka pomáha regulovať vlhkosť (chladničky majú tendenciu vytvárať suché podmienky, ktoré spôsobujú dehydratáciu potravín). Pri skladovaní mrkvy ju majte mimo zeleniny a ovocia, ako sú jablká, hrušky, zrelé banány atď., lebo produkujú plynný etylén.

 

Cibuľa

V ideálnom prípade by sa cibuľa mala skladovať na chladnom a tmavom mieste medzi 7 °C až 10 °C. Celá surová cibuľa vydrží na suchom a chladnom mieste dva až tri mesiace. Medzi miesta, ktoré poskytujú tieto podmienky, patrí pivnica, komora, nevykurovaný suterén alebo garáž. Pre mnohých z nás je však výzvou nájsť také chladné miesto v našich domovoch. Ak je to váš prípad, je lepšie skladovať cibuľu v chladničke, aby ste dosiahli maximálnu trvanlivosť. Ak vám ale chýba miesto v chladničke a skladovanie cibule pri izbovej teplote je vaša jediná možnosť, celá surová cibuľa vydrží pri izbovej teplote až týždeň . Pri skladovaní cibule, či už pri izbovej teplote alebo nižšej, nezabudnite zabezpečiť správne vetranie, aby sa zabránilo plesniam. Vhodný je na to košík, sieťovaná taška alebo voľne zakrytá papierová taška. Cibuľu neskladujte v igelitovom vrecku, pretože to neumožňuje správne vetranie.

 

Skladovanie šalátov

Aby zostala listová zelenina dlhšie čerstvá, opláchnite ju a zabaľte do papierovej kuchynskej utierky alebo igelitového vrecka.  Môžete to urobiť so zeleným šalátom či špenátom. Aj keď kupujete predpranú zeleninu, je dobré ju po príchode domov znova opláchnuť.

 

 

Zelenina

Ako dlho skladovať

Kde skladovať

Zemiaky

1 - 2 týždne (2 - 3 mesiace na chladnom a tmavom mieste)

Pivnica (chladnejšia tmavá miestnosť)

Paradajky

1 - 10 dní

Izbová teplota

Cibuľa

1 - 2 mesiace

Pivnica (chladnejšia tmavá miestnosť)

Brokolica

5 - 7 dní

Chladnička

Kapusta

1 týždeň

Chladnička

Mrkva

3 - 4 týždne

Chladnička

Karfiol

1 týždeň

Chladnička

Uhorky

1 týždeň

Chladnička

Jarná cibuľka

7 - 10 dní

Chladnička

Paprika

1 - 2 týždne

Chladnička

Špenát

3 - 5 dní

Chladnička

Šalát

1 týždeň

Chladnička

Huby

1 týždeň

Chladnička

Klíčky

3 - 5 dní

Chladnička

Autor fotky: Wendy Wei na Pexels

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás