Ako sa zbaviť škodcov na paradajkách prirodzenou cestou

Ako sa zbaviť škodcov na paradajkách prirodzenou cestou

Paradajky sú lahodné a obľúbené ovocie, ktoré si mnohí z nás radi dopestujú v záhradách. Ako každá plodina, aj paradajky sú náchylné na rôzne škodce a choroby. Namiesto použitia chemických pesticídov, ktoré môžu škodiť životnému prostrediu alebo v niektorých prípadoch aj vám, sa pozrime na prirodzené a ekologické spôsoby, ako sa zbaviť škodcov na paradajkách. V tomto blogu vám prinášame osvedčené riešenia, ktoré pomôžu udržať vaše paradajky bez škodcov.

 

Identifikujte škodcov

Predtým, než začnete bojovať so škodcami, je dôležité identifikovať, s akými škodcami máte dočinenia. Medzi bežných škodcov, ktoré postihujú paradajky, patria slimáky, vošky, strapky a roztoče. Pozrite sa na rastliny dôkladne, aby ste zistili, ktorí škodcovia vás trápia. Najjednoduchšie je nalepiť žltú pásku, ktorú kúpite aj v záhradkárstve. Tam sa zvyknú škodce nalepiť a vy máte počas pestovania prehľad, aké škodce máte premnožené.

 

Prírodné oleje

Mnohé prírodné oleje majú odstrašujúci účinok na škodcov. Oleje z neemového stromu a pyretrínu sú účinné pri boji proti voškám, slimákom a strapkám. Odporúčame ich aplikovať v podobe spreja na rastliny. Zmiešajte 3 lyžice vybraného oleja s vodou a nasprejujte hornú aj dolnú stranu listov, kde sa vošky obvykle nachádzajú.

 

Domáce prírodné postreky

Vošky a strapky nemajú radi pálivé vône. Pripravte si doma postrek, ktorým pravidelne rajčiaky postrekujte. Dve stredné pálivé papriky rozmixujte spolu s troma strúčikmi cesnaku a pridajte vodu. Roztok nechajte odležať aspoň 12 hodín. Preceďte ho cez sitko a dajte do rozprašovača.

 

Vysadenie repelentných rastlín

Vysadenie repelentných rastlín, ako sú nechtík, petržlen a šalvia, v blízkosti paradajok, môže odradiť niektorých škodcov. Okrem toho tieto rastliny pritiahnu užitočné druhy hmyzu, ktoré pomáhajú v boji proti škodcom.

 

Ručné odstraňovanie

Ak sa na vašich paradajkách vyskytujú škodcovia v malom počte, môžete ich fyzicky odstrániť. Ručne odstaňte slimáky a vošky. Buďte však opatrní, aby ste rastliny nepoškodili.

 

Použite mechanické bariéry

Vytvorte mechanické bariéry zo sieťok či placiet, ktoré zabránia vstupu škodcov na rastliny. Tieto bariéry môžu chrániť paradajky pred niektorými škodcami, ako sú napríklad slimáky.

 

Saďte a pestujte zdravé rastliny

Silné a zdravé rastliny majú väčšiu odolnosť proti škodcom. Dbajte na pravidelnú starostlivosť o paradajky, zabezpečujte optimálne pestovacie podmienky a odstraňujte choré časti rastlín.

 

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás