7 tipov ako vypestovať sladučké paradajky. POZOR! Treba ich vysiať už vo februári

7 tipov ako vypestovať sladučké paradajky. POZOR! Treba ich vysiať už vo februári

Nášho farmára, Petra Kelemena z farmy Beri, sme sa pýtali v čom tkvie tajomstvo sladučkých paradajok, a ako si ich môžeme aj doma vypestovať.

Dopestovanie priesad

Poďme pekne po poriadku. Najprv si zasadíme semienka, najlepšie už na konci februára. Dopestovanie priesad  trvá cca 1,5 až dva mesiace. Semienka vysádzame do malých kvetináčov, pravidelne zalievame a uložíme na slnečné miesto. ,,Keď rastlinka vzíde, má rada teplo - tak 24 stupňov. Preto by sme ju nemali dávať na verandu a chladnejšie miesta alebo tam, kde sa mení teplota. Skôr ich nechajme napríklad na parapete. Je dobré, ak miestnosť, kde sa pestujú paradajky, večer vyvetráte aj na 17 stupňov. Tým budú kvitnúť neskoršie,“ hovorí Kelemen.

 

Výber odrody

Trik na pestovanie paradajok so sladučkou chuťou tkvie práve vo výbere odrôd. ,,Existuje veľké množstvo odrôd, ak však chcete sladké, vyberte si cherry paradajky. Tie dorastajú na vetvičke alebo voľne po bobuliach,“ opisuje Kelemen. Dajú sa kúpiť aj žlté, oranžové či dokonca tmavé, priam čierne odrody. ,,Ja odporúčam začať s klasikou – červenými, maximálne oranžovými paradajkami. Pri dostatku slnka budú veľmi chutné,“ odporúča agronóm.

Ak neviete, aké semienka kúpiť, vyskúšajte viaceré. Nie každá odroda je vydarená, predídete tak sklamaniu.

 

Dostatok slnka a cirkulácia vzduchu

Sadenice paradajok potrebujú slnečné lúče. Umiestnite ich tak, aby ho mali dostatok. Dni sú v zime krátke, takže ich umiestnite v blízkosti okna, aby mali dostatok prirodzeného svetla. Agronóm radí, aby ste zabezpečili cirkuláciu vzduchu pre rastliny: ,,Vytvoria sa im tak silné stonky. Ak by sme tieto priesady mali vonku, vietor by s nimi prirodzene hýbal, preto je dobré, ak zabezpečíme cirkuláciu vzduchu. Môžete pokojne použiť ventilátor. Ideálne 5 - 10 minút denne.  Ak nemáte takúto možnosť, rastlín sa môžete jemne pochytať rukou, ako keby ste ich chceli pohladkať.“

ako pestovať paradajky

 

Výsadba paradajok

Pri výsadbe je dôležité, aby sme ju neunáhlili. Na jar môžu prekvapiť ranné mrazy, ktoré paradajky zničia. ,,Sadenice odporúčam vysadiť v druhej polovici mája, vtedy je riziko prízemných mrazov minimálne,“ zdôrazňuje farmár. Paradajky milujú teplo, preto ich vysaďte na slnečné miesto. Pôdu pre paradajky môžete pripraviť aj tak, že ju prikryjete čiernou fóliou pár týždňov pred sadením. Tým sa pôda zohreje a rastlinke sa bude viac dariť. Rastliny sadíme hlbšie. Pôda by mala byť priepustná a nie príliš premočená. Ideálne je neutrálne až mierne kyslé pH. Cherry paradajky sadíme cca 35 cm od seba. Priesadu dobre zatlačte, aby sa neurobila jamka, keď ju polejete. Môžete odrezať hrdlo a spodnú časť veľkej fľaše a nasadiť na rastlinu. Fľaša ju ochráni pred zlomením. Ak žijete v chladnejších oblastiach. môžete na pôdu pod nastlať slamu alebo netkanú textilnú fóliu.

 

Olamovanie lístkov

Keď rastlina dosiahne výšku jedného metra, spodné lístky pravidelne odstrihávajte. Tie sa robia v tzv. pazuchách. Sú to také malé lístky pri stonke. Tie zbytočne berú rastline živiny.

 

Pravidelné polievanie

Paradajky pravidelne zalievajte. ,,Ak napríklad vynecháte týždeň polievania, môže sa stať, že vám začne hniť kvet (nedostatok vápnika), a to vedie k praskaniu a štiepeniu. Paradajky polievajte aspoň raz týždenne, avšak počas horúcich suchých dní môžu potrebovať paradajky vody viac. Ak rastliny vyzerajú počas dňa zvädnuto, polejte ich. Keď ovocie začne dozrievať, môžete polievanie zmierniť. Menšie množstvo vody spôsobí, že rastlina bude sústreďovať svoje cukry do plodov a tie budú sladšie, upozorňuje Kelemen. Nenechajte však rastliny vädnúť,  pretože to môže spôsobiť opadanie kvetov a možno aj plodov.

ako strihat paradajky

Správny zber paradajok

Cherry paradajky na stonke dozrievajú postupne, čiže kým vrchné paradajky sú dozreté, tie na konci vetvičky sú ešte oranžové. ,,Ak necháte dozrieť všetky paradajky, s veľkou pravdepodobnosťou tie vrchné popraskajú. Preto odporúčam tie vrchné obrať skôr a spodné nechať dozrieť,“ radí Kelemen. Paradajky zbierame, až keď sú dozreté a ideálne neukladáme veľmi na seba, nech sa nepopučia.

 

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás