6 tipov, ako spracovať paradajky

6 tipov, ako spracovať paradajky

Tešíte sa z bohatej úrody paradajok? Hádky o tom, či ide o ovocie alebo zeleninu odhoďte bokom. Všetci sa zhodneme na tom, že využitie paradajok má nekonečne veľa možností. Paradajky môžete konzumovať surové, varené, pečené, sušené, mrazené, upravené nasladko i naslano. Kto v detstve nemiloval paradajkovú polievku s písmenkami? Pozrite sa na  6+1 spôsobov ako spracovať paradajky. Urobte si zásoby tohto zdroja vitamínov a zachovajte unikátnu chuť paradajok aj na zimu. Pre akú úpravu sa rozhodnete vy?

1, Zavárané paradajky

Sterilizované paradajky bez nálevu sa po stáročia využívali v tradičnej talianskej receptúre. Inšpirujte sa expertami a pochutnajte si na zaváraných rajčinách s originálnou chuťou. Tepelne spracované paradajky navyše obsahujú veľké množstvo lykopénu, ktorý pôsobí ako antioxidant a predchádza zápalom v tele.

Paradajky môžete zbaviť šupky obarenou vodou, alebo rajčiny len dôkladne umyte. Pokrájajte ich na štvrtiny a natesno ich natlačte do pohárov. Niektoré poháre môžete trošku osoliť alebo experimentovať s príchuťami – pridajte kúsok papriky, zázvoru či cukety. Nakoniec len klasicky sterilizujte, stačí na 15-20 minút pri 85°C a zavárané poháre s paradajkami budete mať po ruke celý rok. Ich využitie je všestranné a dokážu oživiť každý recept.

2, Mrazené paradajky

Máte práve po ruke zrelé a sladké plody? Zamrazte ich! Zachováte prirodzenú chuť paradajky a všetky zdraviu prospešné látky. V juhoeurópskych končinách najčastejšie zamrazujú cherry paradajky. Ako na to? Veľké paradajky zbavte šupky horúcou vodou a nakrájajte do krabičiek či plastových nádob. Cherry paradajky stačí len dôkladne umyť. V mrazničke paradajky vydržia celé mesiace a hodiť ich môžete napríklad do polievky.

3, Sušené paradajky na všetky spôsoby

Sušené paradajky sú veľmi obľúbený tovar v obchodoch i reštauráciách. Vedeli ste, že si ich jednoducho môžete pripraviť aj doma? Ideálna na sušenie je čerstvo zozbieraná podlhovastá odroda. Rozrežte ich napoly. Chcete proces zrýchliť? Tenšie kúsky sa súšia rýchlejšie! Z kúskov paradajok vyrežte tvrdšiu strednú časť a odstráňte semienka. Ako sušené rajčiny ochutiť? Základom je soľ, môžete však pridať aj provensálske korenie, bazalku či oregano. Teraz si už len vyberte spôsob sušenia:

  • sušenie paradajok na slnku – využite horúce letné počasie a poukladajte paradajky na sieťku na priame slnko, kde prúdi vzduch. Po 1,5 dni ich otočte dole hlavou. Hotové sušené paradajky priebežne vyberajte.
  • sušenie paradajok v rúre – sušenie trvá zvyčajne 9 hodín. Rajčiny na plechu podložte alobalom a v rúre na 80°C sušte 3 hodiny, potom ich jemne stláčajte, otáčajte a pravidelne kontrolujte.
  • sušenie paradajok v sušičke – sušička na 60°C vysuší rajčiny za 4-5 hodín. Potom ich otočte rozrezanou časťou dole a proces opakujte.

4, Nakladané paradajky v oleji

Existuje množstvo spôsobov ako správne uchovať paradajky. Ak ste paradajky už úspešne vysušili, uskladniť ich môžete samostatne alebo ich zalejte horúcim olivovým olejom. Pridajte pár strúčikov cesnaku a bylinky ako oregano, rozmarín či tymian. V dobre uzavretých nádobách skladujte na tmavom a chladnom mieste.

5, Rajčinová šťava

Spôsoby spracovania paradajok stále nekončia. Pochutnajte si na čerstvej rajčinovej šťave kedykoľvek dostanete chuť. Umyté a popučené rajčiny stačí rozvariť, prepasírovať cez jemné sitko a naliať do zaváracích pohárov. Sterilizované poháre s rajčinovou šťavou osviežia váš deň i v sychravom počasí.

6, Paradajkový džem

Sladšie odrody rajčín môžete spracovať aj na džem. Rozvarené, rozmixované a prepasírované paradajky spracujte s želírovacím alebo kryštálovým cukrom. Pre zaujímavejšiu chuť môžete pridať aj citrón, vanilku, škoricu, zázvor, chilli alebo kúsok jablka.

Extra tip: Známe recepty na spracovanie paradajok

Pravidelná konzumácia paradajok v akejkoľvek forme funguje ako dokonalá prevencia srdcovo-cievnych i zápalových ochorení. Okrem vyššie spomenutých spôsobov spracovania si tiež môžete pochutnať na paradajkových receptoch, ktoré sú dlho známe aj v slovenských končinách. Paradajky spracované ako domáci kečup sa dajú oživiť napríklad cviklou. A čo také omáčky passata či pomodoro? Vďaka domácej príprave budú dochutené podľa vašej fantázie. Rajčinový pretlak, paradajkové pyré, nátierka ajvar i desiatky ďalších receptov sa postarajú o to, že paradajkové vitamíny B, C, E, K, vláknina, zinok, betakarotén a ďalšie vám nebudú chýbať v žiadnom ročnom období! Našli ste svoj obľúbený spôsob ako spracovať paradajky?

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás