Ako si vybrať tie najsladšie jahody: Príručka pre milovníkov jahôd

Ako si vybrať tie najsladšie jahody: Príručka pre milovníkov jahôd

Jahody sú obľúbeným letným ovocím, ktoré milujeme pre ich sladkú a šťavnatú chuť. Aby ste si mohli vychutnať tie najlepšie, je dôležité vedieť, ako si vybrať tie najsladšie a najkvalitnejšie jahody. Tu sme pre vás pripravili niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pri výbere.

Farba a vzhľad Intenzívna červená farba

Najsladšie jahody sú zvyčajne tmavo červené po celej ploche. Vyhnite sa jahodám, ktoré sú bledé alebo majú zelené či biele miesta, pretože to naznačuje, že neboli úplne zrelé pri zbere. Lesklý povrch: Jahody by mali mať lesklý a zdravý povrch. Matné alebo zvädnuté jahody môžu byť staršie a menej sladké.

Veľkosť a tvar Menšie až stredne veľké jahody

Často sú sladšie a majú intenzívnejšiu chuť než veľmi veľké jahody, ktoré môžu byť vodnaté. Symetrický tvar: Hľadajte jahody, ktoré sú pravidelného tvaru. Deformované jahody môžu byť menej kvalitné.

Vôňa Sladká vôňa

Čerstvé a zrelé jahody majú intenzívnu sladkú vôňu. Ak jahody necítite, pravdepodobne nie sú dostatočne zrelé.

Tvrdosť a konzistencia

Tvrdšie: Jahody by mali byť na dotyk tvrdšie, nie zas príliš tvrdé ale ani mäkké. Príliš mäkké jahody môžu byť prezreté a začať hniť.

Zelené lístky

Lístky na vrchu jahôd by mali byť čerstvé a zelené. Suché alebo hnedé lístky naznačujú, že jahody už nejaký čas odtrhnuté.

Lokálne a sezónne

Miesto pôvodu: Lokálne pestované jahody sú často čerstvejšie a chutnejšie, pretože nemusia cestovať dlhé vzdialenosti. Napríklad skleníkové jahody majú tiež lepšiu chuť, keďže sú pestované v kvetináčoch, zbierané v ideálnych podmienkach a nedotýkajú sa zeme.

Kupujte od overených predajcov

Nakupovanie na farmárskych trhoch vám dáva príležitosť porozprávať sa s pestovateľmi a zistiť viac o tom, ako boli jahody pestované a kedy boli zbierané. Slovenskí pestovatelia: Jahody od slovenských pestovateľov sú čerstvejšie, pretože nemusia cestovať dlhé vzdialenosti. Slovenskí pestovatelia tiež musia dodržovať prísne pestovateľské kritériá, ktoré zaručujú, že ovocie a zelenina je zbierané až keď sú úplne dozreté.

Skladovanie

Po nákupe jahody čo najskôr skonzumujte alebo ich uskladnite v chladničke. Pred uskladnením ich neumývajte, aby sa zbytočne nenavlhčili a nezačali rýchlejšie hniť. Umyte ich tesne pred konzumáciou.

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás