Ovozela opäť na festivale Pohoda. Na toto sa môžete tešiť!

Ovozela opäť na festivale Pohoda. Na toto sa môžete tešiť!

 

Už po štvrtý krát je naše družstvo pyšným partnerom festivalu Pohoda. Okrem našich paradajok budete môcť tento rok ochutnať aj naše novinky: čučoriedky a jahody.

Naše krásne hostesky, budú počas celého festivalu vítať v stánku OVOZELA nadšených ochutnávačov paradajok, jahôd a čučoriedok. Máme pre vás pripravené zaujímavé kvízy, hry súťaže, ochutnávky a pre najmenších omaľovánky. Tiež si budete môcť v našom stánku nakúpiť naše chutné plody a občerstviť sa počas festivalu. Tešíme sa na vás! 

Družstvo Ovozela

Sme združuje slovenských farmárov v pestovaní ovocia a zeleniny v Kameničanoch, Brutoch, Novákoch, Handlovej a Veľkých Zlievcoch, Marcelovej a Plaveckom Petri. Týždenne jedna farma nazbiera niekoľko ton ovocia a zeleniny. Tie putujú na pult Slovenských obchodných reťazcov. Všetko ovocie a zelenina sú prvotriedne a vždy čerstvo naoberané.

Pestovanie paradajok

Farmári pestujú rôzne druhy paradajok v skleníkoch. Každá farma pestuje inú odrodu paradajok. Od veľkých paradajok až po malé sladučké cherry paradajky. Skleníky sú moderne vybudované a spĺňajú najprísnejšie kritéria pri pestovaní paradajok.

Farmárom pomáha pri pestovaní počítačový software, ten dokonale riadi priestor, kde sa paradajky pestujú. Meria teplotu a vlhkosť vzduchu, na základe vyhodnotenia počasia otvára a zatvára okná. Ak je slnko veľmi silné, prekrýva tienidlom sadenice a tým zabraňuje prenikaniu škodlivých lúčov. Pri pestovaní paradajok sa neplytvá ani kvapkou vody, prebytočná voda sa zo závlahy recykluje. Ďalej sa namiešava dažďová vodu s vodou zo studne aby vzniklo ideálne Ph. Vykurovanie skleníkov je zabezpečované len z trvalo obnoviteľných zdrojov.

Pestovanie jahôd

Tiež máme farmu v Brutoch, ktorá pestuje ako jediná na Slovensku celoročne jahody. Slahôdky, ako sme naše jahody nazvali, rastú v skleníku, ktorý je vykurovaný,  vďaka čomu je v nich stála príjemná teplota 16 stupňov Celzia. A to aj v prípade, ak máme horúce či mrazivé počasie. Sadené sú do rašelinového substrátu. Ten sa po sezóne recykluje a následne sa nové jahody vysadia do nového substrátu.  Zavlažované sú dažďovou vodou, tá má spolu s vodou zo studne ideálne pH pre potreby jahôd. Pri pestovaní šetríme každou kvapkou, keďže voda je v poľnohospodárstve veľmi cenná. Prebytočná voda sa zozbiera drenážnym systémom, znova sa prefiltruje a ide opäť ku sadeniciam. Takto dokážeme ušetriť až 80% vody.

 

Čučoriedky zo sadu

Okolie Plaveckého Petra má bohatú históriu a skúsenosti s pestovaním čučoriedok. Milujú totiž tunajšiu kyslú pôdu borovicových lesov s pH 3,5 – 4,5. Čučoriedky tu zbierame ručne a polievame ich odstátou dažďovou vodou. Pred škorcami a inými vtákmi, ktorí by mohli ničiť úrodu používame cvičených sokoliarov. Čučoriedky pestujeme až na rozlohe 40 hektárov. Čučoriedky sa zbierajú ručne a následne sa dávajú do „chladiakov“. Tam sa zachladia až na jeden stupeň Celzia. Pri tejto teplote sa prevážajú na baličku a triedičku. 

Ovozela používa bio-ochranu.

Bio-ochrana sú o malý chrobáčikovia, ktorí sa živia škodcami. Opeľovanie majú na starosť čmeliaky. V jednom skleníku sa nachádza až 150 úľov.

GMO FREE a Global GAP certifikované

Pestovatelia na farmách Ovozela venujú veľa času výberu kvalitných odrôd s excelentnou chuťou.  Ich odrody patria k najchutnejším na svete. Ovocie a zelenina nie sú geneticky modifikované.  Ovozela získala certifikát GlobalG.A.P.  Ide o medzinárodne uznávaný súbor farmárskych predpisov pre dobré praktiky v poľnohospodárstve(GAP). Zaručuje minimálny dopad poľnohospodárstva na životné prostredie (pôdu a vodu) a efektívne využívanie prírodných zdrojov. Dbá hlavne na ochranu pracovníkov.

PRAVÁ CHUŤ

Dozreté ovocie a zelenina sú oberané ručne a maximálne do 12 hodín od zberu sú už v obchodoch. To je jeden z hlavných dôvodov, prečo si slovenské ovocie a zelenina uchovávajú skvelú chuť a vôňu. Nikdy sa táto zelenina a ovocie nezbierajú zelené a nie sú dozrievané v skladoch alebo kamiónoch ako to býva zvykom u zahraničných dodávateľov.

 

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás