Jarná záhradka: Čo sadiť v apríli?

Jarná záhradka: Čo sadiť v apríli?

S prichádzajúcou jarou sa pestovatelia opäť radi vracajú do svojich záhradiek, a preto je apríl ideálnym mesiacom na sadenie plodín. Čo vo vašej záhrade nesmie chýbať? Čo sadiť v apríli, aby ste s toho mali najväčší úžitok?

Pestovanie zeleniny v apríli

Pestovanie zeleniny sa zvyčajne rozbieha práve v apríli. Nezabudnite si predpripraviť záhradku a naplánovať, čo kam pôjde. Plánujete zasadiť šalátové listy či paradajky? Záleží od doby rastu zeleniny, ktorú zvolíte, ale úrodu je niekedy možné zbierať už o 3-4 týždne, inokedy zase plodiny potrebujú čas, kým sa rozrastú.

 

Apríl a začiatok jari ponúkajú tak široké množstvo plodín na sadenie, že občas je ťažké si vybrať. Koľko času chcete záhradke venovať? Kedy a ako často chcete zbierať úrodu? S nami si vyberiete tie najvhodnejšie plodiny pre vás.

Mesiac apríl má však aj jedného strašiaka – neskoré mrazy! Dávajte si pozor na veľkú zimu a mráz, ktorý môže plodinám uškodiť, preto dobre využite priestor vnútri i vonku.

Červená repa

Červená repa je víťazná plodina apríla! Pestovanie červenej repy je jednoduché a je ideálna pre začiatočníkov. Rastie v akejkoľvek úrodnej, dobre odvodnenej pôde, a dobre sa jej darí aj v kvetináčoch. Do kvetináčov si však vyberte odrody, ktoré sú menej náchylné na pukanie a znášajú aj suchšie podmienky. Repa je k dispozícii v rôznych tvaroch a farbách, ide o ideálnu zeleninu do chladného počasia. Výsev je dobré rozložiť na niekoľko týždňov s prestávkami 2-3 týždne, aby ste si predĺžili obdobie zberu na celé leto.

Uhorky

Milujete túto vodnatú zeleninu bez kalórií? Uhorky rastú veľmi rýchlo a ak ich zasadíte v apríli, môžete sa tešiť na hojnú úrodu. Na rozdiel od červenej repy je pri uhorkách dôležité vyhýbať sa zime, preto začnite sadiť až po posledných mrazoch a po miernom oteplení pôdy. Máte skleník? Tak uhorka je jedna z plodín, ktorej sa v skleníkoch darí, a vy tak nemusíte každý deň sledovať rosničky a čakať na ideálne počasie.

Paradajky

Chuť domácich paradajok sa nedá s inými porovnať. Navyše, keď sa urodia paradajky, je to znamenie, že leto už prichádza. Rajčiaky zvyknú byť plodné, preto si dajte pozor na počítanie semien.  Vysaďte ich do výsevných misiek a začnite ich pestovať na okne alebo v skleníku, a keď budú väčšie, presaďte ich do kvetináčov alebo vriec. Paradajky treba podopierať a udržiavať dostatočne zalievané. Oproti iným plodinám sú viac závislé na počasí, ale ich chuť stojí za to.

Mrkva

Mrkva má veľký zdroj vitamínov a minerálov, a preto by nemala chýbať v žiadnej záhrade. Mrkvu vysievajte do dobre pripravenej pôdy bez kameňov - kamenistá pôda môže mať za následok vidlicovité mrkvy. Na jar je dobré chrániť sa proti mrkvovej muške a okolo úrody umiestniť bariéru, napríklad záhradnícku fóliu. Úroda sladkej mrkvy by mala byť pripravená na zber tri až štyri mesiace po zasiatí.

Hrach

Dá sa zasadiť hrach v apríli? Jednoznačne áno! Hrášok sa ľahko pestuje a možno ho zbierať skoro v lete, takže je vítanou skoršou plodinou. Má rád chladnejšie podnebie, a preto je vhodné ho v apríli vysádzať priamo do exteriéru. Alternatívnym riešením výsevu hrachu je vysiať ho do žľabu v interiéri a potom ho celý presadiť do zeme, keď bude vysoký asi 15 cm. Týmto spôsobom sa tiež vyhnete škodcom, najmä ak máte problémy s myšami, pre tie je hrach lahodnou pochúťkou. Nezabudnite, že pre hrášok budete potrebovať oporu.

Listová zelenina

Listovej zelenine zasadenej v apríli sa zvykne veľmi dariť. Listy sú ale aj výborná pochúťka pre slimáky a škodcov, a tak si ich chráňte. Taký špenát sa môže vysievať rovno vonku už v apríli. Ak je však príliš chladno, zakryte ho záhradníckou fóliou. Naopak listový šalát je najlepšie vysievať pod krytom do výsevných misiek, a von ho vysadiť, keď je dostatočne veľký. Takto môžete získať náskok aj pred slimákmi.

Okrem vyššie spomínaných sa dá v apríli sadiť aj kel, kapusta, karfiol, brokolica či pór.

Aké ovocie vysadiť v apríli?

Okrem zeleniny môžete v apríli začať sadiť aj ovocie či rezané kvety, ktoré vám dokážu robiť radosť až do neskorej jesene.

Kto si rád neosvieži leto domácim koláčikom s brusnicami? Nezakorenené kríky brusníc sa môžu sadiť už na skorú jar. Brusnice majú rady prúdy čerstvého vzduchu, pôdu najradšej kyslú, vlhkú a dobre priepustnú. V záhone sa im najlepšie darí s klasickými čučoriedkami.

K nim môžete pripojiť aj ďalšiu šťavnatú pochúťku – broskyne. Tie s holými koreňmi alebo pestované v kontajneroch sa sadia skoro na jar. Broskyne obľubujú slnečné miesto v dobre odvodnenej pôde. Vykopte jamu hlbokú ako korene alebo koreňový bal, ale dvakrát takú širokú, ako je rozloha koreňov. Umiestnite broskyňu do jamy a potom ju opatrne zasypte zeminou a jemne upevnite. V prvom roku novovysadený stromček dobre zalievajte.

Sladké domáce jahody snáď neodmietne nikto. Ak si chcete vychutnať lahodnú letnú úrodu jahôd, skoro na jar je čas na ich sadenie, v apríli to môžete skúsiť aj z holých koreňov. Ich pestovanie je jednoduché a veľmi obľúbené, ide o jednu z najvďačnejších plodín na pestovanie zo semien.

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás